WEB TASARIM

NE İÇİN WEB SİTESİ YAPTIRIYORSUNUZ?

Web sitesi yaptırmaya karar verdiyseniz, size soracağımız altın soru şu olacaktır “Ne için web sitesi yaptırıyorsunuz.?

Aşağıda yüz kişiye sorup aldığımız en popüler cevaplar mevcut. Daha sonrasında bu cevaplara göre size en uygun web sitesinin nasıl olması gerektiğini anlatalım.

web tasarım
Bir şirketim var ve şirketimin kalitesini yansıtan bir web sitesi istiyorum, ayrıca internet üzerinden yeni müşteriler kazanmak istiyorum. 

 

Web tasarım sektörüne 2003 yılında attığımız adımdan bugüne kadar web sitesi yaptığımız şirketlerin yüzde doksanının verdiği cevap bu olmuştur. Sizin ihtiyacınızda bu şekildeyse anlatacaklarımız tam size göre…
 

Web sitesinin nasıl olacağını belirlemek için web sitesi bittiğinde sizi hiç bilmeyen yeni müşterilerin nasıl bulacağını incelemek gerekiyor. 
 

İnternet' ten yeni müşteriler kazanmanız için yapabileceğiniz reklam çalışmalarına bir göz atalım.
 

1 – Arama motorları üzerinden anahtar kelimeleriniz aratıldığında. Reklam vererek (Bkz. Google adwords) ya da arama motorlarının doğal sonuçlarında çıkarak. (Bkz. Seo)
2 – İnsanların sık ziyaret ettikleri sitelerde reklam yayınlayarak (Bu siteler sektörel rehberler de olabilir, haber siteleri de)
3 – Sosyal medya sitelerinde paylaşım yaparak ya da reklam vererek. 
4 – Geleneksel yöntemlerle broşür dağıtarak, sms ya da mail göndererek, dergi, gazete ve televizyonda reklam yaparak.

Şimdi aşağıda bu her reklam şekli ile ilgili nasıl bir web sitesi yaptırmanız gerektiğini anlatalım.

1 – Arama motorları üzerinden anahtar kelimeleriniz aratıldığında. Reklam vererek (Bkz. Google adwords) ya da arama motorlarının doğal sonuçlarında çıkarak. (Bkz. Seo)

İlk olarak Google arama motoru üzerinden konuşalım, şu anda dünyada ve Türkiye’ de arama motoru kullanımında %90 Google kullanmaktadır. O nedenle arama motorlarında çıkmak istiyorsanız ilk çıkmanız gereken site haliyle Google olacaktır. Google arama motorunda ilk sayfalarda çıkmanın iki yolu vardır; bunlardan birincisi Google Adwords hizmetini kullanarak tıklama başına ücret ödeyerek üst sıralarda çıkmak. Diğer ise yapılacak çalışmalar ile Google arama motorunun ücretsiz (doğal) sonuçlar olan kısmında çıkmak.. İlk olarak Google Adwords vermek istiyorsanız nasıl bir web sitesi yaptırmanız gerektiği ile başlayalım.
 

Google Adwords sitenize alınabilecek her tıklama için aranan anahtar kelimeye göre farklı ücret almaktadır ve buna TBM (Tıklama başı maliyet) adını vermektedir. İşin web siteniz ile ilgili olan kısmı ise “Kalite Puanı” uygulamasıdır. Web sitenizin içerik ve alt yapısını inceleyerek aranan anahtar kelime ile ilişkilendirerek size bir kalite puanı verir. Bu kalite puanına göre tıklama başı ücretinizi ve Google sıralamanızı belirler. İşte tamda burada web sitesinin kalitesi devreye girer “web sitenizin hazır alt yapı ile ve hazır içeriklerle hazırlanması size düşük kalite puanı verecektir”. Bu da tıklamalarınızın daha pahalıya gelmesine ve sıralamanızın daha düşük olmasına sebep olacaktır. Yani çok paraya az ziyaretçi diyebiliriz  O yüzden Google Adwords ile (Google’ a reklam vererek) ziyaretçi almak istiyorsanız hazır alt yapılardan ve hazır içeriklerden kaçınmanız gerekiyor. 
 

“Web sitesi fiyatları arasında bu kadar fark olmasını belirleyen ön önemli etken, web sitesinin hazır alt yapı ile mi? Yoksa özel tasarım ve özel kodlama ile mi yapıldığıdır.“


 

Özel web sitelerinde tüm sayfalar bir art direktör (Bkz. Art direktör nedir?) tarafından çizilir, daha sonra bir frontend kodlama uzmanı tarafından (Bkz. Frontend nedir?) CSS kodlaması (Bkz. CSS Nedir?) yapılır. Artık web sitesi tüm sayfaları ile birlikte tamamlanmıştır ancak bu şekilde web sitesi statik bir web sitesi olmuştur. Yani alt sayfaları sadece frontend kodlamacılar tarafından düzenlenebilir şekilde olmuştur. Web sitesine sizin içerik ekleyebilmeniz için bir yönetim paneli olması gerekmektedir. Bu sefer bir yazılımcı (Bkz. Bunun ne olduğunu biliyorsunuzdur diye düşünüp detaylı açıklama eklemedik. Programcıda denilebilir. ) tarafından sizin için hazırlanan web sitesine yazılım entegrasyonu yapılır. Son olarak içerik editörleri tarafından web sitenizin yönetim paneli üzerinden içerik girişleri yapılır ve size teslim edilir. Özel web siteleri ajansın elindeki iş yoğunluğunun az olduğunu düşünürsek ortalama 1 ayda tamamlanır. Acil bir durum var ise ve sitenin tüm içerikleri de hazır ise bu süre 10 – 15 güne kadar düşebilecektir. Fuara yetiştirmek için 1 haftada özel web sitesi yapmışlığımız vardır. 
 

Kısaca özetlemek gerekirse hazır sitelere oranla özel web sitelerinde çok daha fazla işçilik söz konusudur. Özellikle kalifiye işçilik çok fazladır. Hazır web sitelerini sadece içerik editörleri yapabilirken, özel web sitelerinde en az 4 kişi görev almaktadır. Çünkü hazır sitelerde tasarım, css kodlama ve yazılım zaten hazırdır. Sadece düzenlemek ve içerik girişi kalmıştır.

 


“Web tasarım sektöründe bir de özel siteyi tek başına yapabilen süper kahramanlar vardır ki bu arkadaşlar her hastalıktan anlayan doktor gibidir. Bize göre bir web sitesinin ilgili alanını o konuda uzman olan kişiler yapmalıdır. Zira yazılımcıların tasarımları gerçekten çok kötü oluyor.”  

Google Adwords’ ten sonra Google arama motorunun ücretsiz (doğal) sonuçlarında çıkmak için nasıl bir siteye sahip olmanız gerektiğini inceleyelim. Yine Google Adwords te olduğu gibi sitenizin kod ve içerik kalitesi seo için en önemli etkenlerdir. Web sitenizin kopya bir kod ve kopya içerik alt yapısına sahip olması sitenizin seo puanı açısından çok olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. 

Yani kısacası arama motorlarından daha fazla verim almak istiyorsanız web sitenizin özel tasarım ve özel yazılım alt yapısı ile hazırlanması gerekmektedir.

 

 

2 – İnsanların sık ziyaret ettikleri sitelerde reklam yayınlayarak (Bu siteler sektörel rehberler de olabilir, haber siteleri de

Burada web sitenizin görsel zenginliği, kolay anlaşılabilir ve kullanışlı olması çok önemlidir. Reklamlarınız tıklandığında web sitenize giren kişi kalitesiz bir web sitesi ile kaşlıştığında şirketiniz ile ilgili negatif düşünmeye başlayacaktır ki bu da müşterinin sizinle çalışması için güven sorunu yaratacaktır. 

Web siteniz üzerinden sadece bu şekilde müşteri kazanmak istiyorsanız kaliteli bir tema ile de web sitenizi yaptırabilirsiniz. Seo ve Adwords' te olduğu gibi özel tasarım zorunluğunuz yoktur. Ancak tasarım olarak hazır tema tercih etseniz bile hazır yazılımdan kaçınmanızda fayda var. Biz tüm temalara kendi lisanslı içerik yönetim yazılımımızı entegre ediyoruz. Bu şekilde web siteniz tasarım olarak hazır ancak yazılım olarak özel bir çalışma olarak tamamlanmaktadır.

 

 

3 – Sosyal medya sitelerinde paylaşım yaparak ya da reklam vererek.

Müşteri potansiyelinin çok yoğun olduğu bir diğer alan şüphesiz sosyal medya siteleridir. Sosyal medya sitelerinde reklam vererek bir çok şirket yeni müşteriler kazanmaktadır. (Bkz. Sosyal Medya Ajansı) Nasıl bir web sitesi tasarımı yaptırmanız ile ilgili yukarıda belirttiğimiz hazır tema, özel yazılım ile yine sosyal medya üzerinden de verim alabilirsiniz. Aslında biz her site için özel tasarım, özel yazılım önermekteyiz ancak tabi ki herkesin bütçesi özel tasarım site yaptırmak için yeterli olmayabiliyor. Onun için hazır tema bir alternatiftir.

 

4 - Broşür dağıtarak, sms ya da mail göndererek, dergi, gazete ve televizyonda reklam yaparak.

Broşür dağıtmak, sms ya da mail size müşteri kazandırmak için alternatif reklam kanallarıdır. Ancak web sitenize ziyaretçi kazandırmaktan ziyade firmanıza yeni müşteri talebi getirecektir. Yine bu kanallardan gelebilecek müşteri adaylarınız firmanızı daha iyi tanımak için web sitenize girecektir. Yine sitenizin görsel zenginliği yüksek, kolay anlaşılabilir ve kullanışlı olması önemlidir. 

Dergi, gazete ve televizyonda reklam yapmayı düşünüyorsanız web sitenizin kesinlikle özel tasarım, özel yazılım olmasını öneririz. 

“Özel web sitesi yaptırmanız ilk başta daha fazla bütçe ayırmanıza neden olabilir ancak daha sonrasında yapacağınız reklam çalışmalarınıza daha az bütçe ile daha fazla müşteri kazanmanızı sağlayacaktır..”